Conecta con nosotros

Noticias

Abordar el tabaquisme en l’embaràs. Guia per a professionals de la salut basada en l’entrevista motivacional

Redacción

Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac s’ha presentat a Lleida la guia “Abordar el tabaquisme en l’embaràs”, una guia per a professionals de la salut basada en l’entrevista motivacional.

Aquesta guia, traduïda al català, va ser adaptada per a Portugal a partir de la versió en anglès del text Smoke.Free Pregnancy / Motivational Interviewing, publicat per la Societat Sueca de Càncer Swedish Cancer Society.

Malgrat el tema de l’atenció terapèutica del tabaquisme en aquelles persones que es proposen deixar el tabac ha millorat en tots els sentits (noves estratègies, nous fàrmacs, nous recursos, etc.) és en el cas de la dona embarassada on seguim patint un important estancament. Malgrat les importants evidències del risc de fumar durant aquest moment, encara hi ha dones que fumen i, el que és més important, encara hi ha professionals de la salut que prioritzen una suposada efectivitat en la reducció del consum de tabac com a única estratègia davant el consum.

La present guia proposa una intervenció basada en la mateixa pacient.

Queda molta feina per a fer encara en aquest sentit. La present guia proposa una intervenció basada en la mateixa pacient. El o la professional de la salut, segons els criteris de l’entrevista motivacional farà un acompanyament en la decisió de deixar de fumar.

Queden lluny els missatges basats en la crítica a l’acte de fumar o a les greus conseqüències sobre el fetus. Com diuen els postulats d’aquestes estratègies motivacionals, la persona fa més cas d’aquells missatges generats per ella mateixa que pels missatges suggerits per un altra persona.

En la guia “Abordar el tabaquisme en l’embaràs” trobarem també estratègies basades en les “5R’s”. És a dir, davant d’una persona que vol deixar de fumar, caldrà insistir en aquests aspectes: la rellevància i importància del problema, advertir, evitant els aspectes negatius i dramàtics dels riscos que suposa fumar, anticipar les recompenses de la deshabituació, és a dir, pensar més en el que es guanya que no en el que es perd, detectar i fer visibles les resistències que la persona planteja i, finalment, la repetició, és a dir, insistir tantes vegades com calgui en els missatges positius.

Es tracta d’un material molt elaborat, fet amb un disseny àgil per al seu ús on el personal sanitari trobarà, sense dubte, un important aliat en la seva tasca de motivar i ajudar la dona embarassada que ha de o hauria de deixar de fumar.

La guia ha estat editada gràcies al treball de la Xarxa d’Atenció del Tabaquisme de Lleida i en estreta col·laboració amb la Diputació de Lleida que n’ha facilitat l’actual edició.

Equip de Redacció

Suscríbete a nuestra Newsletter

Recibe las novedades en tu email

Publicidad
Publicidad

Destacado

Imágenes que hablan por sí solas - Info Tabaco nº 16 - Octubre 2009 Imágenes que hablan por sí solas - Info Tabaco nº 16 - Octubre 2009

Imágenes que hablan por sí solas / Cesc

Imágenes

Imágenes - Info Tabac nº 12- Octubre 2008 Imágenes - Info Tabac nº 12- Octubre 2008

Imágenes que hablan por sí solas

Imágenes

ENTREVISTA BREVE A LA DRA. CRISTINA PINET OGUÉ, PSIQUATRA DE LA UNIDAD DE CONDUCTAS ADICTIVAS DEL HOSPITAL SANT PAU (Barcelona) / LLEIDA 2019

Vídeos

ENTREVISTA BREVE a la Dra. Isabel Nerín, ponente de la XIII JORNADA DE TABAQUISME / REPERCUSSIONS DEL CONSUM DE TABAC / LLEIDA 2019

Vídeos

Síguenos
Suscríbete a nuestra Newsletter

Recibe las novedades en tu email